Καταρρίπτοντας διατροφικούς μύθους μέρος Α'
Η ομάδα του titroo ανέβασε το άρθρο πριν 4 years

Εισαγωγή

Στο Titroo.gr πιστεύουμε ότι το καλύτερο για το σώμα σας είναι η ποικιλία στη διατροφή και η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων στην καθημερινή σας ρουτίνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε το στόχο σας, ένα πιο υγιές σώμα και θα νιώθετε πολύ καλύτερα με τον εαυτό σας. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί “πιστεύω” της ιστοσελίδας μας, αλλά την υποστηρίζει θερμά ο επιστημονικός κόσμος, ενώ την ίδια στιγμή αφορίζει μαγικές λύσεις ή “απλά” διατροφικά τρικ, που συνήθως κάνουν τους δημιουργούς τους πλουσιότερους και εμάς, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς φτωχότερους.

 Τις επόμενες δύο εβδομάδες, στο Titroo.gr, θα ασχοληθούμε με διάσημους διατροφικούς μύθους.

Αποτοξίνωση

 chlorella-pills

Ο όρος αποτοξίνωση αποτελεί αιχμή του δόρατος για μαγικές δίαιτες, σκευάσματα και διατροφικά προϊόντα . Χρησιμοποιείται όμως σωστά; Υπάρχουν τροφές που αποτοξινώνουν;

Ας αρχίσουμε από την ορολογία. Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών από το σώμα, όπου τοξίνες είναι δηλητηριώδεις ουσίες, οι οποίες παράγονται από ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς1,2. Ό επιστημονικός/τεχνικός αυτός όρος έχει καταχραστεί σήμερα από μη επιστημονικούς/lifestyle αρθρογράφους, για να δηλώσουν οποιαδήποτε ουσία, η οποία προκαλεί ζημιά στον οργανισμό, ανεξάρτητα από το αν η ζημιά αποδεικνύεται από την επιστημονική κοινότητα.

Στην ιατρική3 χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος, με την έννοια της απομάκρυνσης τοξικών ουσιών από το σώμα. Τοξικές είναι όλες οι ουσίες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό. Υπό αυτή την έννοια έχουμε την αποτοξίνωση από αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

Και ενώ η επιστημονική κοινότητα προσφέρει ακριβή ετυμολογία του όρου αποτοξίνωση και πώς αυτός χρησιμοποιείται, οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων αποτοξίνωσης αποτυγχάνουν. Σε μια έρευνα4 του δικτύου νεαρών επιστημόνων, αποδεικνύεται πως οι εταιρείες παραφράζουν ή χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν προϊόντα απλώς για λόγους μάρκετινγκ, τα οποία δεν έχουν καμία επιπλέον ιδιότητα.

Υπάρχουν λοιπόν τροφές που “αποτοξινώνουν”;

 detox-juicessoup-detox_50

Καταρχάς να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι υπάρχει στο σώμα μας μηχανισμός, ο οποίος φροντίζει να απομακρύνονται όλες οι τοξικές ουσίες. Και αυτός δεν είναι άλλος από το συκώτι. Οπότε, η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού, “αποτοξινώνουν”.

Κατά τα άλλα:

  • Οι τροφές που σήμερα προωθούνται ως τέλειες για “αποτοξίνωση” π.χ. γκότζι μπέρι, χυμοί λαχανικών ή άλλα φρούτα και λαχανικά, είναι ασφαλώς υγιεινές τροφές, πρέπει να καταναλώνονται και να είναι μέρος ( όχι να την αποτελούν) μιας ισορροπημένης δίαιτας αλλά δεν “αποτοξινώνουν”.

  • Προσοχή στα διάφορα σκευάσματα αποτοξίνωσης, σκόνες για “τσάι/ καφέ αποτοξίνωσης”, συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορεί να βλάψουν το συκώτι, το μηχανισμό του σώματός μας που αφαιρεί ο,τιδήποτε τοξικό για εμάς.

  • Μακριά από δίαιτες αποτοξίνωσης, που σας ζητάνε να πίνετε μόνο χυμούς ή μόνο νερό (με κάποιο μαγικό συστατικό/εκχύλισμα αποτοξίνωσης). Θα σας κάνουν να χάσετε βάρος (ασφαλώς αφού δεν θα τρώτε) αλλά μαζί με αυτό, θα χάσετε μυϊκή μάζα (απαραίτητη για τον μεταβολισμό) και τελικώς θα σας αποδυναμώσουν αντί να σας “αποτοξινώσουν”.

  • Οι “τοξίνες” δεν αποβάλλονται με τον ιδρώτα. Οι τοξικές ουσίες στο σώμα περνάνε πρώτα από το συκώτι όπου αλλάζει η χημική τους δομή, έτσι ώστε τα νεφρά να μπορέσουν να τις φιλτράρουν και να τις αποβάλλουν στα ούρα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες έχουν ελάχιστη προσφορά στην απομάκρυνση διαλυμένων ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες σάουνας, μασάζ, σκάφη με νερό στα πόδια δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών5.

Ουσιαστικά ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε ευεξία και να απομακρύνετε ο,τιδήποτε τοξικό είναι να προσέχετε καλύτερα τον εαυτό σας. Να τρώτε σωστά, δηλαδή να έχετε ποικιλία στη διατροφή, να βάλετε περισσότερη δραστηριότητα στη ζωή σας (παρκάρετε λίγο πιο μακριά, ανεβείτε με τις σκάλες, πηγαίνετε ένα περίπατο) και προσπαθήστε να κόψετε κάποιες κακές συνήθειες (ένα τσιγάρο λιγότερο, ένα ποτήρι αλκοόλ λιγότερο είναι κέρδος).

Τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνουν γιατί απαιτούν την αλλαγή της καθημερινής σας ρουτίνας. Στην προσπάθεια αυτή ένα εργαλείο όπως το Titroo.gr είναι παραπάνω από χρήσιμο.

Καλή εβδομάδα,

Η ομάδα του Titroo.gr

 

1. "toxin" at Dorland's Medical Dictionary

2. "toxin - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary". 13 / 12 / 2008.

3. "detoxify - definition of detoxify in the Medical dictionary - by the Free Online Medical Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia". Medical-dictionary.thefreedictionary.com. 21/4/2013

4. http://www.senseaboutscience.org/data/files/resources/48/Detox-Dossier-Embargoed-until-0001-5th-jan-2009.pdf

5. http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/detox_overview.html

 

Γράψτε μας παρατηρήσεις!
Στείλε το!