Δίνοντας βήμα στους νέους Επιστήμονες Διατροφολόγους - Γιώργος Γιαγκίδης
Η ομάδα του titroo ανέβασε το άρθρο πριν 2 χρόνια

Το titroo δημιουργήθηκε με όραμα να βοηθήσει να συνειδητοποιήσει εύκολα ο καθένας απο εμάς, πώς οι επιλογές που κάνει επηρεάζουν τη διατροφή του. Στο titroo πιστεύουμε ότι οι διατροφολόγοι είναι το επάγγελμα του μέλλοντος και θέλουμε μέσα απο τη σελίδα μας να δώσουμε βήμα στους νέους επιστήμονες διατροφολόγους. Σήμερα μιλάμε με τον Γιώργο Γιαγκίδη.

Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι ένας εξαιρετικός νέος επιστήμονας που εν μέσω της περιόδου των "ισχνών αγελάδων", όπως ο ίδιος χαριτολογώντας αναφέρει, προσπαθεί να εξασκήσει το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου. Από το 2016 εργάζεται ως ιδιωτικός διαιτολόγος – διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη και αρθρογραφεί στο προσωπικό του ιστολόγιο euzhn16.wordpress.com. Περισσότερα στην προσωπική του σελίδα

giorgosgaigkidis

1. Πες μας λίγα λόγια για σένα και για το πώς αποφάσισες να σπουδάσεις  διαιτολογία διατροφολογία, έτυχε ή πέτυχε;

Για να πω την αλήθεια έτυχε! Σαν μαθητής ήμουν αφοσιωμένος ως προς το ανθρωπιστικό πεδίο σπουδών, ωστόσο τελικά κατέληξα σπουδαστής της διαιτολογίας – διατροφολογίας. Στην αρχή αντιμετώπισα με επιφύλαξη την επιλογή μου, μα στη συνέχεια κατάλαβα πως είναι ένας τομέας που μπορώ και θέλω να αφοσιωθώ, έστω και απροσδόκητα. Φρόντισα φυσικά και να εφαρμόσω τους παλιούς μου στόχους (δημοσιογραφία & θέατρο) ως βασικά ΄΄χόμπι΄΄.

2. Που τελείωσες ;

Αποφοίτησα από τη Σχολή Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Τμήμα Σητείας.

3. Σου άρεσε η Σητεία και τι πιστεύεις για την κρητική διατροφή;

Η Σητεία είναι μια εκπληκτικής και άγνωστης, για πολλούς, ομορφιάς πόλη, με πραγματικά εγκάρδιους ανθρώπους που σε γεμίζουν χαρά και ζεστασιά. Η Κρητική – Μεσογειακή διατροφή είναι μέχρι στιγμής το ευεργετικότερο για την υγεία διατροφικό σχήμα, πλούσιο σε φυτικές τροφές και φτωχό σε ζωικές, μα δυστυχώς δεν εκτελείται παρά από ελάχιστους σήμερα, ακόμα και στην Κρήτη.

η διπλωματική μου εργασία έδειξε ότι από 589 παιδιά 8 – 11 ετών στην Κρήτη , λιγότερο του 50% κατείχε φυσιολογικό βάρος

4. Αλήθεια, το αγαπημένο σου φαγητό;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα μακαρόνια ολικής άλεσης συνοδευμένα από μια πλούσια σάλτσα με βάση την ντομάτα, τα μανιτάρια και πολλά καρυκεύματα, μια γευστική επιλογή που λίγοι μπορούν να της αντισταθούν και από διατροφικής άποψης διόλου ευκαταφρόνητη.

5. Τώρα σε ποιο μέρος δραστηριοποιείσαι ;

Πλέον έχω εγκατασταθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στον τομέα μου ως ιδιωτικός διαιτολόγος -  διατροφολόγος, στην εποχή των ισχνών αγελάδων.

6. Πες μας λίγο για το μπλογκ σου, πώς λέγεται και με τι θέματα ασχολείται;

Το μπλόγκ μου ονομάζεται euzhn16.wordpress.com και ο τομέας ενασχόλησης του είναι η σωστή διατροφή στον άξονα της υγεία και ευεξίας, μέσω αρθρογραφίας που εξάπτει το ενδιαφέρον.

7. Ποιο είναι το μότο σου ( αν έχεις) για τη διατροφή;

Δύο ρήσεις κρατώ ταυτόχρονα από τον σοφό πρωτοπατέρα της ιατρικής τέχνης, Ιπποκράτη  ΄΄ Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και φάρμακο σου η τροφή ΄΄ όπως επίσης το ΄΄Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν΄΄, τα οποία και αγνούμε σήμερα.

8. Είναι χρήσιμο να κρατάει κάποιος καθημερινά ημερολόγιο με το τι τρώει;

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για έναν άνθρωπο της καθημερινότητας που επιθυμεί να αλλάξει κάτι στη διατροφή του, προκειμένου να παρατηρεί και να ακολουθεί τη σωστή κατανάλωση ως προς όλες τις ομάδες τροφίμων, προσεκτικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

"Το titroo αποτελεί μια εξαιρετική και καινοτόμο σελίδα/εφαρμογή" - Γ. Γιαγκίδης δαιτολόγος διατροφολόγος

9. Ποια είναι η γνώμη σου για το titroo;

Το titroo αποτελεί μια εξαιρετική και καινοτόμο σελίδα/εφαρμογή πάνω σε έναν ακατέργαστο τομέα, όπως αυτόν της διατροφής στην Ελλάδα. Είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι τρώει, όπως κάνει μέσω του titroo, το οποίο μας δίνει μια αναλυτική θρεπτική σύσταση του τροφίμου που κανείς επιθυμεί να γνωρίσει.

10. Ποια είναι η γνώμη σου για τη διατροφική παιδεία στην Ελλάδα;

Η διατροφική παιδεία στην Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Έλληνες σήμερα είναι η ικανοποίηση της όρεξης, εν μέσω ενός γευστικού και γρήγορου γεύματος, βάσει ζωικών τροφίμων – προϊόντων, με το υψηλό επίπεδο θερμίδων και δυσμενών ουσιών τους, όπως τα κορεσμένα λίπη. Το κατανοεί κανείς περισσότερο αν μελετήσει τη διπλωματική μου εργασία, που έδειξε πως από 589 παιδιά 8 – 11 ετών στην Κρήτη , λιγότερο του 50% κατείχε φυσιολογικό βάρος, τα οποία παιδιά ήταν μεταξύ του υπέρβαρου και παχύσαρκου, μέσα στο 2014. Βέβαια θετικό είναι πως το ενδιαφέρον για την ορθή διατροφή στην Ελλάδα έχει αρχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία, δυστυχώς όμως λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανθρώπων και συλλόγων και όχι του κράτους. Πρέπει να παρατήσουμε το δυτικό πρότυπο διατροφής, όπως των Η.Π.Α και να ξαναγυρίσουμε σε αυτό της μεσογειακής διατροφής.

Δύο ρήσεις κρατώ ταυτόχρονα από τον σοφό πρωτοπατέρα της ιατρικής τέχνης, Ιπποκράτη  ΄΄ Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και φάρμακο σου η τροφή ΄΄ όπως επίσης το ΄΄Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν΄΄, τα οποία και αγνοούμε σήμερα.

11. Τι θα συμβούλευες τους νέους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους;

Θα τους συμβούλευα μονάχα να αλλάξουν τον εαυτό τους ως προς τη διατροφή τους αν θέλουν να δώσουν στα παιδιά μια σωστή διατροφική αγωγή, διότι αποτελούν τα πρωταρχικά πρότυπα τους.

φιλικά,

Γράψτε μας παρατηρήσεις!
Στείλε το!